Duggregn, modiga modeller och handhållen kamera

Duggregn, modiga modeller och handhållen kamera är en intressant kombination som gör det både svårt och lätt att fotografera. Att ha modeller som ställer upp på galenskaper uppväger en del av svårigheterna, men inte allt. Efter veckor av förberedelser där kläder, bil och modeller skaffats fram visade det sig att dagen D var en mycket mörk dag. Det är stor skillnad på mulet och mulet. Tunna moln högt uppe på himmeln ger en bra molnighet där det fortfarande är ljust, men inte för intensivt ljus. När molnen däremot hänger ovanför hustaken och luften är mättad av små, små regndroppar som inte syns, men gör allt lite fuktigt och disigt finns det inte mycket ljus att fota i.

duggregn, modiga modeller och handhållen kamera

Lösningar för dåligt ljus

Ett: Extern ljuskälla. Det vill säga en blixt i det här fallet. Det använde jag vid några av bilderna.

duggregn, modiga modeller och handhållen kamera

Två: Stativ för att kunna ha längre slutartid för att få in tillräckligt med ljus i kameran. Svårt att ha lång slutartid när jag fotar människor som rör sig.  Stativet gör mig dessutom låst när jag vill kunna röra mig för att hitta olika vinklar att fota från. Så stativ gick bort.

Tre: Handhålla kameran med högt iso och stor bländare för att kunna ha så kort slutartid som möjligt. Problemen med detta är brus på högt iso. Kort skärpedjup med den stora bländaren och den mörka eftermiddagen tvingade mig att ha så lång slutartid som möjligt för att inte få väldigt mörka och brusiga bilder. Risken för rörelseoskärpa blir stor.

duggregn, modiga modeller och handhållen kamera

Resultatet blev bilder med kort skärpedjup där jag på de flesta bilder inte fick skärpa på båda modellerna. Brus pga det höga iso:t och rörelseoskärpa på grund av chansningen med slutartid. Ordentligt tråkigt att bläddra genom foto efter foto som är oskarpt, men där jag är nöjd med hur bilden blev i övrigt. Det blev mycket raderande och mycket svordomar.

Duktiga modeller

duggregn, modiga modeller och handhållen kamera

Förrymd dåre i Svedala

Så duggregn, modiga modeller och handhållen kamera blev en utmaning. Dock en rolig sådan och modellerna var verkligen modiga som vågade visa sig utspökade på det där viset. Det är intressant hur modiga människor egentligen är när det väl gäller. De som ställer upp som modeller har allihop gått med på mina idéer utan att knota särskilt mycket. Springa barfota och klädd i tvångströja längs gågatan i Svedala, trippa runt i högklackat klädd i en klänning med extremt hög slits. Dessutom frysa häcken av sig i duggregnet medan de försöker följa mina inte alltid helt lättförståeliga instruktioner.  Inget verkar vara för extremt när de väl är utklädda och uppvärmda. Jag är imponerad och väldigt tacksam för de modiga människor som ställer upp som modeller.

 

 

 

duggregn, modiga modeller och handhållen kamera

på shoppingrunda i Svedala

Det stör mig att fotona inte blev tillräckligt bra. Det får mig att vilja tvinga ut de stackars frivilliga igen för att göra om alltihop. Duggregn, modiga modeller och handhållen kamera får kanske en uppföljning när vädret är behagligare och det finns mer ljus. Förhoppningsvis har modellerna inte blivit alltför avskräckta.

duggregn, modiga modeller och handhållen kamera

 

Vad lyckades?

Matilda var jätteduktig i att posera snyggt framför vackra höstlöv utan att bli distraherad av alla bilar som körde fram och tillbaka på gatan alldeles intill henne. Just där fick jag några enstaka någorlunda skarpa foton som jag är nöjd med.

matilda-hampus-2

En corvette som rekvisita var väldigt lyckat. En mycket snygg bil som det var kul att fota. Gäller att hålla koll på vilka bekanta som har prylar som gör sig bra på bild.

duggregn, modiga modeller och handhållen kamera