En grön explosion

En grön explosion är vad som händer i Fågelsångsdalen när träd och buskar slår ut. Naturen går från att vara lite lätt grå-grön-spräcklig till att bli självlysande grön på ett par dagar. Naturreservatet Fågelsångsdalen ligger i Lunds kommun och självaste Linné besökte området under sin skånska resa. Det är alltid vackert i Fågelsångsdalen, men just den här delen av våren är spektakulär. Precis innan häggen börjar blomma och ett par veckor framåt. Den första halvtimmen av promenaden går jag som i en förvirrad trans och pekar på måfå åt olika håll med kameran utan att ta några bilder. Hur ska någon av de bilder jag tar kunna göra ens en tusendels rättvisa åt verkligheten? Alla intryck är så enorma och så många. Hur ska jag välja och hur ska jag få till bilder som inte känns som meningslöst bildklotter?

en grön explosion

Sularpsbäcken som rinner genom Fågelsångsdalen

Efter att ha trasslat mig genom några snår, spanat efter några av alla de fåglar som hörs, men inte syns, suttit en stund vid bäcken och tittat på mygg och lyckats med det obligatoriska för ett besök i Fågelsångsdalen: smörja in lera från tåspetsarna och upp till knäna, så börjar fotandet lossna en aning. På med makroobjektivet och lite färska löv i motljus.

En grön explosion

Hagtorn

Jag gillar träd, stora som små. Hagtorn är ett av de trevligare små träden, trots taggar och att de ofta inte ser så spektakulära ut. Jag gillar formen på bladen och hur hela trädet täcks av vita blommor lite senare på våren. En massa söta små fåglar håller ofta till i Hagtornssnåren och på min bästa ekorrebild äter ekorren ett hagtornsbär.

En grön explosion

Död alm och ung, levande alm

Ett stort träd som blir både maffigt och vackert är almen. Tyvärr syns knappt några gamla, stora almar till längre på grund av almsjukan. I Fågelsångsdalen fanns mycket alm och när de blev sjuka och dog ändrade skogen helt karaktär med mängder av kala, döda stammar. Det ser intressant och spännande ut. Nya träd som ask växer upp istället och nedanför de döda almarna kommer små almskott. De växer några år och blir sedan ofta sjuka och dör. Tänk att frön kan ligga och vänta så länge i marken och sedan en dag börja växa. Förr eller senare gror en alm som är resistent, lyckas växa upp och sprida nya frön och så kanske vi kan få tillbaka de stora, grova almarna igen. Jag hoppas det för almen är ett vackert träd.

En grön explosion

En matta av gulsippor

En av alla saker jag gillar med Fågelsångsdalen är mängden gulsippor. Doldisen som har blivit bortglömd bakom sina kända kusiner vitsippor och blåsippor. Vitsippor ser man överallt på våren, enorma mattor av vita blommor täcker marken i bokskogarna och här och där skymtar en flock gulsippor mitt i allt det vita. Utom i Fågelsångsdalen där gulsipporna tar för sig och breder ut sig i lika magnifika mattor som vitsipporna. Massor med gula solar som skiner mellan trädstammarna.

Lite vettiga bilder blev det tillslut och de syns i galleriet nedan.

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *