Förberedelser för att fotografera

Förberedelser för att fotografera är något jag ofta är sent ute med. Halv fem på en söndagsmorgon letar jag efter filter, putsdukar och stativ för att jag ska ut och spana i naturen och hade bättre saker för mig kvällen innan än att lägga fram alla prylar. Sedan glömmer jag ändå oftast stativet hemma. Förberedelser för att fotografera utklädda människor måste jag däremot tänka på längre i förväg. Vilka kläder ska de ha? Vad för tema blir det? Var ska de fotograferas? Hur ska jag fotografera?

Det börjar oftast med en idé som kan triggas av att jag ser något någonstans, läser något, upptäcker att en vän, bekant eller kollega skulle göra sig bra på bild, eller så drömmer jag en knasig dröm som ger mig bra idéer. När jag handlar kläder till en fotografering så köper jag emellanåt plagg som kan passa till helt andra projekt. Ibland har jag ingen aning om vad som ger mig idén, den bara ploppar upp. Som mitt senaste projekt.

Jag har ingen aning om hur jag fick idén att klä ut en kollega i tvångströja, en annan kollega i snofsig klänning och låna en tredje kollegas corvette. Jag har verkligen ingen aning. Denna idé krävde däremot en hel del förberedelser.

Förberedelser för fotografering

Vilken lycklig modell ska stappla runt i dessa skor?

Nummer ett: Fråga de blivande modellerna. Ofta är det lätt att få tjejer att ställa upp. Killar däremot är fega och vill sällan. Undrar varför?

Nummer två: Hitta rätt miljöer att fotografera i. Jag är svag för ruffiga, graffitimålade ställen, men det är inte alltid det passar. Det är inte heller säkert att temat kan fotas där det finns folk och bebyggelse, som när jag har haft med vapen. Kanske inte så smart att springa runt med verklighetstrogna soft-airvapen mitt inne i Malmö. Mitt kommande projekt ska fotas i Svedala och förberedelse för att fotografera där gick ut på att köra runt i hela Svedala och leta miljöer. Annars försöker jag alltid ha ögonen öppna efter bra fotomiljöer.

Förberedelser för fotografering

Ser inte så spännande ut från bilen, men potentialen finns där.

Nummer tre: Hitta en lämplig tvångströja. Denna förberedelse var lätt. Det kryllar av nätbutiker som säljer tvångströjor i alla varianter man kan önska. Från klassiska dårhustvångströjor till latex och läder att användas till helt andra saker. Ebay är en guldgruva. Sedan ska tvångströjan behandlas eftersom en hel, ren och bländande vit sådan inte ger det intryck jag vill ha. Bad i te och kaffelösning ger rätt gulnade nyans och sedan preparering med kol, skokräm och lite färg för att få detaljerna.

förberedelser för att fotografera

Ny tvångströja, lite för vit och ren.

Nummer fyra: shoppa loss på second handbutiker. Under förberedelserna för att fotografera brukar jag ha en vag idé med kläderna eftersom jag inte vet vad för kläder jag kan hitta i second handbutikerna. Så länge kläderna följer temat i bilderna är jag nöjd. Storlekar kan vara svårt. Den perfekta klänningen finns kanske bara i xs eller xxl. Då är det bara att leta vidare. Jag syr ingenting. Tycker det är urtråkigt och föredrar alla gånger att köpa färdiga kläder.

förberedelser för att fotografera

Kanske blir det dessa kläder?

Nummer fem: Skaffa fram en corvette. Här gäller det att snällt be den enda corvetteägaren jag känner att få använda hans bil som rekvisita och hoppas på att han inte tycker jag har alltför märkliga idéer.

Sedan finns alla de vanliga förberedelser för fotografering som alltid hör till: Ladda batteriet, bestämma vilka objektiv jag ska ha, se till att allt är rent. Fundera på om jag behöver blixt, kanske vill jag även ha reflexskärm? Minneskort är bra att ha, både i kameran och i reserv.

De sista förberedelserna är om jag ska ta med paraply och fika. Jag har haft ambition att ta med fika till mina modeller alla gånger, men det har bara blivit av en gång. Kanske har dessa två också tur? Det beror nog på hur sugen på fika jag själv är.

Jag ser fram emot den här fotograferingen. En galning i tvångströja, en liten gullig hund, en corvette och en tuff tjej. Vad kan gå fel? Ett inlägg med bilder på hur det hela blev kommer inom en snar framtid. Håll ögonen öppna!