lobby mot djur och natur

Både Granngården och Evidensia viker ner sig när jägareförbundet bedriver lobby mot djur och natur. Många människor blev fullständigt vilda av ilska när Granngården och Evidensia djursjukvård gick ut med att de skulle inleda samarbete med organisationen Djurskyddet Sverige. Kunderna skulle lämna Granngården i massor och ingen skulle någonsin igen anlita Evidensias djursjukhus till sina djur.

Vad gällde då det här fruktansvärda samarbetet? En kampanj för att ta tillvara pälsen från avlivade sällskapsdjur för att göra pälskragar till jackor för att konkurrera ut pälsfarmar? Kanske jackorna skulle säljas på Granngården? Eller handlade det om att bara sälja veganskt djurfoder till hundar och katter?

Samarbetet visade sig gå ut på att för Granngårdens del sponsra katthem för hemlösa katter som behöver omplaceras och för Evidensias del en kampanj för att id-märka och kastrera sin katt. Detta är ju skandal! Hur kan Granngården och Evidensia ens fundera på att stödja en sådan verksamhet? Låt katterna springa fria och föröka sig som de vill.

Nu var det inte så enkelt. De som protesterade mot samarbetet var dels människor med lantbruksdjur, dels människor engagerade i jakt. Så vad är det för radikala åsikter Djurskyddet Sverige har om lantbruksdjur och jakt som sätter igen en så hätsk lobby mot djur och natur? Jag läste igenom hela deras hemsida och de är bland annat emot licensjakt på varg och vill ta bort jägareförbundets allmänna uppdrag och låta dem vara likvärdig alla andra intresseorganisationer. Tillräkligt för att jägareförbundet och många av dess medlemmar ska bli hysteriska.

Allmänna uppdraget innebär att jägareförbundet istället för en myndighet ska sköta jakt och viltvård i Sverige. Detta uppdrag fick de 1938. De får ca 50 miljoner årligen ur viltvårdsfonden som är pengar som ursprungligen kommer från jaktavgiften som alla jägare betalar. Med dessa pengar ska de informera om viltvård på ett objektivt sätt samtidigt som de lobbar för ökad jakt på rovdjur. Ta bort allmänna uppdraget från jägareförbundet tycker jag också. De är inte trovärdiga när det gäller rovdjursfrågor. Här finns en bra artikel om jägareförbundets dubbla stolar.

Lantbruksdjuren då? Vad tycker Djurskyddet Sverige där? Tja, bland annat utevistelse med bete för kor, kvigor och stutar. De är emot fixering av suggor, vill att slaktkycklingar ska ha bra med utrymme och att aveln måste anpassas så de inte växer så fort att skelettet inte håller, som är ett problem nu. Förresten, de vill förbjuda taggtråd som staket.

Djurskyddet Sverige vill varken förbjuda jakt eller uppfödning av lantbruksdjur för kött och mjölk. De vill bara att dessa två saker ska utföras med hänsyn till djur och natur. Jag tycker det är skrämmande vilken makt en intresseorganisation som jägareförbundet har över vilka organisationer som får samarbeta med vilka företag. De bedriver lobby mot djur och natur. På Svensk Jakts hemsida finns en lista över företag som samarbetar med organisationer som anses jaktfientliga. Några av organisationerna är världsnaturfonden WWF, Svenska naturskyddsföreningen och Djurens rätt. För jägareförbundet en lista över företag att bojkotta, för min del tips på bra företag att stötta.

Efter Granngårdens och Evidensias flathet i den här frågan kommer inte jag att använda något av dessa företag igen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *