Problemet med vilda djur…

… är att de aldrig står stilla och poserar länge nog för att det ska vara lätt att fota dem.

Gråsälar utanför Måkläppen

risen 15-01-02_6515

De flesta av mina foton på vilda djur ser ut som dovhjortarna ovan. Suddiga djur i vild flykt. Eller så ser de ut som gråsälarna, nyfikna små prickar som man kanske kan se är sälar. Vilda djur är ju vilda och ser, med rätta, oss människor som livsfarliga varelser. Otur för mig dock, som bara vill fotografera dem.

Ett hett tips enligt entusiastiska, duktiga (och tålmodiga) naturfotografer är att sitta och lura i ett gömsle. Efter tillräckligt lång tid dyker djuren upp och man får de där fantastiska fotona som man drömt om. Mitt problem med den tekniken är att jag har för dåligt tålamod. Det kryper i kroppen, jag tänker på annat, blir hungrig, börjar pilla med telefonen, river upp chokladkakor och prasslar med godispåsar. Till slut ger jag upp och bullrar iväg med mycket mer väsen än vad jag rörde mig med innan jag försökte sitta still och vänta och de vilda djur som fanns i närheten flyr, som ekorren nedan.

Problemet med vilda djur          problemet med vilda djur

Ett annat hett tips är att använda riktigt långa, och bra, teleobjektiv. Då blir inte sälar och småfåglar prickar, utan individer. Kanske ormvråken på bilden ovan hade sett ut som en ormvråk istället för en suddig siluett. Mitt problem med det är ekonomiskt. Och att tunga objektiv kräver stativ, stativ gör mig mindre rörlig, jag tvingas hålla mig stilla och då är vi tillbaka till problemet med gömsle och att sitta och vänta.

Så varför envisas med att fota vilda djur? För det är kul! Och det går visst att komma tillräckligt nära med smygteknik och den utrustning jag har. Vilda djur är inte alltid så uppmärksamma som man kan tro och jag kommit nära många vilda djur. Tyvärr inte alltid att det blir bra bilder för den sakens skull, eller att jag ens har kameran med mig … Dock lyckas det ibland, och de få gångar är nog för att fortsätta försöka.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *