Robotar på rymmen

 

Robotar på rymmen

Flinthätta och kretskort på plats. Kablarna bråkar och vill inte fästa.

Robotar på rymmen och sminkmaraton går hand i hand när det gäller fotografering. För att förvandla två normala tjejer till robotar krävs några timmar med sminkning samt flinthätta, vax, flytande latex, kablar, kretskort och någon som kan hantera allt detta. Tack, Julia Sahlin, för sminkningen.

Idén till den här fotograferingen fick jag antagligen på grund av att jag läser science fiction och nyligen läste Blade runner. Jag såg framför mig två robotar som var ute på äventyr på egen hand. De hade blivit skrotade och väntade på återvinning, men ville annorlunda och rymde. Vi får följa delar av deras flyktväg genom Malmö. Egentligen hade jag önskat regn till den här fotograferingen. Vatten som droppar och stänker om smälta och trasiga robothuvuden, allt svartvitt och lagom mardrömslikt.

Istället blev det strålande solsken. Stark sol är svår att fota i. Skuggor och högdagrar blir extrema, färgerna bleks ur och modellerna skrynklar ihop ansiktena. Inte lätt att slappna av och ha en drömmande, fjärran blick när hornhinna och lins håller på att eldas upp av solstrålar. Jag är än så länge färsk på att dirigera modeller, men mina robotar på rymmen var duktiga och fick till det bra ändå. Bara att kunna trippa runt i de extrema klackar som de gjorde var imponerande.

robotar på rymmen

Jag hade rekat miljöer innan och hade bestämt exakt var vi skulle fotografera och hade redan flera ideér klara i huvudet. Alltid en fördel eftersom allt blir smidigare och snabbare. Vi började fotografera i ödsliga områden i industrihamnen så de förrymda robotarna skulle få vänja sig att visa sig offentligt i extrem sminkning och udda kläder. Sedan flyttade vi oss till området bakom Malmö Live där en hel del folk rör sig. Skymtade minst en mobilkamera som riktades åt vårt håll. Till sist hamnade vi i en blomsterplantering på väg mot ribban.

Utrustningen jag använde till denna fotografering var min nikon d7100, sigma 17-50 f2,8 och sigma 70-200 f2,8. Jag hade med både reflexskärm och blixt för att kunna lätta upp skuggor och högdagrar, men eftersom det var lite ont om tid och jag inte är van vid att arbeta smidigt och snabbt med för mycket prylar runt omkring mig struntade jag i detta. Att få koll på dessa hjälpmedel när det gäller starkt solsken kan bli ett bra projekt för sommaren.

Robotar på rymmen och sminkmaraton var en lärorik fotografering och där blev en del bilder som jag är väldigt nöjd med.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *