Tillverka horn är ett mysigt pyssel

Tillverka horn är ett mysigt pyssel att syssla med och inte alls särskilt svårt. Det tar en del tid, många lager som ska torka: Lim, papeir maché, latex och färg. Det finns många olika sätta att tillverka sina horn på och jag ska gå igenom alla steg i processen som jag har använt och hoppas det är intressant för den som vill tillverka sina alldeles egna horn. Att tillverka horn är ett mysigt pyssel! Dessutom är de en urkul rekvisita till fotograferingar. Hur dessa horn blev när det var dags för fotografering kommer i ett annat inlägg.

Material

 

material till horntillverkning

material till horntillverkning

Steg ett är att samla ihop material. Jag har använt tapetklister, flytande latex, tidningspapper, starkt, snabbtorkande kontaktlim, akrylfärg, ett diadem och rörisolering av syntetiskt gummi. Det vill säga ett kompakt, böjligt, svart skumgummimaterial som används för att isolera vattenrör när man inte använder det som stomme till hornbygge.

 

 

 

 

Forma stommen

Andra steget är att klippa till och forma skumgummit. Jag använder inte mallar utan klipper på känn. I detta fall ville jag ha getaktiga horn och klippte skumgummit till konlika former. Sedan är det dags att ta fram kontaktlimmet. Med hjälp av sax och lim formar jag stommen till den form jag vill ha. Bred bas, avsmalnande och böjda med topparna vridna utåt. Det kräver tålamod att hålla ihop skumgummit i den form jag vill ha tills limmet stelnat. Därför är det bra att ha ett lim som fäster ordentligt och torkar snabbt. Se till att ha bra ventilation under limningen eftersom det luktar starkt och kemikalierna i den här typen av lim är hälsofarliga.

horntillverkning-4

horntillverkning-3

När stommen är formad och limmet torrt är det dags för papeir maché för att få en stabil yta och modellera fram åsar och kanter. Tapetklister och tidningspapper behövs. Tapetklistret blandas med fördel tjockt så det inte är för rinnigt. Det blir kladdigt så en kladdsäker arbetsyta rekommenderas. Tidningspapper doppas i tapetklister och lindas runt hornstommen. Här får man ha lite fingertoppskänsla och konstnärlighet, och än en gång tålamod. Som sagt att tillverka horn är ett mysigt pyssel, kladdigt och kletigt. När papeir machén är klar ska hornen torka, med fördel över natten eftersom det tar tid. Mina horn hade inte torkat helt till morgonen därpå så jag använde hårfönen för att snabbtorka dem. Hornen måste vara helt torra till nästa steg i processen.

horntillverkning-6horntillverkning-7

 

Finputsning

Finputsningen görs med flytande latex. Detta luktar också en del och det gäller att vara säker på att man inte är allergisk mot latex. Jag penslar på latex med en bred pensel jag inte är rädd om eftersom den kommer att bli fullständigt förstörd, flytande latex stelnar fort. Latexen är till för att få en jämn, mjuk yta på hornen eftersom tidningspappret blir lite kantigt och knaggligt. Pensla på så många lager som behövs. Varje lager måste torka innan nästa penslas på. Jag använde hårfön för att snabbtorka den. En varning! Häll inte latex i avloppet, det stelnar och kletar igen rören.

horntillverkning-9

I femte steget fäste jag hornen på diademet. Först ansade jag hornens bas så jag fick rätt vinkel på dem så de ligger an bra mot huvudet. Sedan klippte jag en skåra i hornens undersida där diademet ryms, måttade in var på diademet de skulle sitta och använde kontaktlimmet igen (ventilation!). Nu börjar det likna något och hornen är redo för sista stadiet av tillverkning: Målning.

horntillverkning-10

De sista viktiga detaljerna

Är det vid något moment som tillverka horn är ett mysigt pyssel så är det vid målningen. Det är här en stor del av intrycket av hornen finns och det är bara fantasin som sätter gränser för hur hornen målas: Svarta, blå eller gyllene. Mina horn skulle vara naturtrogna och därför använde jag färgerna gul ockra, bränd umbra, vit och svart. Akrylfärg är vattenlöslig så det går att anpassa hur mycket den täcker och färgens tjocklek genom att tillsätta vatten. Dessutom är det lätt att rengöra penslarna. Jag använder mest outspädd färg, tycker det blir för rinnigt annars. Hur jag blandat färgerna och målat tänker jag inte beskriva eftersom det gör jag på känn. Viktigt att tänka på däremot är hur skuggningarna läggs, mörka färger kontra ljusa färger. Det som ska framhävas, hornets åsar, görs ljusare och sidor och baksida mörkare. Är det något moment i horntillverkningen där man ska vara perfektionist så är det vid målningen. Efter målningen ska hornen bara torka och sedan är de redo att användas! Vattentåligheten är sådär, så de ska inte användas ute om det är regnigt väder.

Såhär har jag gått tillväga för att tillverka just dessa horn och som tidigare nämnts finns det många olika sätt att göra det på. Oavsett sätt så tillverka horn är ett mysigt pyssel. Håll utkik efter nästa inlägg där hornen syns som rekvisita.

horntillverkning-12